Patoloji, tıp fakültelerinde en ağır derslerden biridir. Bu sitede, ders notları yer alacak... Ders notları tüm konuları kapsamıyor ve en geniş olanların bile kitapların yerini almak gibi bir amacı yok. "Site hakkında" sayfasında belirtildiği gibi, sayfalar, ders notunu buraya koymak isteyen öğretim üyelerine açık...
Patoloji tıbbın neresindedir? Patologların öğretim dışında günlük işleri nelerdir? Preparatlara nasıl tanı koyabiliyorlar?
Tümörlerin adlandırılması ile ilgili genel kurallar, kural dışı durumlara örnekler. Tümör büyümesi, farklılaşma, komşu ve uzak dokulara yayılma ile ilgili konulara kısa ve genel bir giriş:
Kanserlerin görülme sıklığı, kadın erkek farklılıkları, yaşanılan bölgenin kanser tipleri üzerine etkisi ve kansere yatkınlığın arttığı durumlar ile ilgili genel bilgiler:
Ülkemizde, karaciğerin özellikle kronik viral enfeksiyonlarının sıklığı yüksek. Aşılama ile büyük ölçüde önlenebilir olan bu hastalıkların ve diğerlerinin etiyolojilerine, patogenezlerine ve kısaca klinik bulgularına göz atabilirsiniz:
Başlıca akciğer hastalıklarını kısaca gözden geçirmek için...
Akciğer tümörleri ürküntü verici düzeyde yaygın. Bunların çoğunun "önlenebilir" olduğu unutulmamalı. Pleuranın tümörleri hakkında da kısa bilgiler var.
Halk arasında "romatizma" denilen eklem hastalıkları, özellikle ileri yaşlarda önemli ve yaygın bir sağlık sorunu oluşturuyor.
Osteoporoz özellikle gelişmemiş ülkelerde boyutları tam olarak algılanamayan dev bir sağlık sorunu. Diğer metabolik kemik hastalıklarından mutlaka ayırt edilmesi gerekiyor... Kemik tümörleri ise, osteoporozun aksine nadir görülüyorlar...
"Ölüm" hakkında kimse konuşmak istemiyor. Doktor olacakların bu konuya ilgisiz kalması mümkün mü?
Kimlere, neden otopsi yapılır? Hangi durumlarda kimden otopsi izni alınır? Otopsi ürkütücü müdür?